Hozzászólás: Terry Pratchett

Megint előkapartam ezt a projectem. De jó is hogy nem bíztam a merevlemezben és online is felpakoltam a jegyzeteim.

Időről időre felmerül mennyire kapcsolódnak, és ha kapcsolódnak akkor hogyan a könyvek.
Szerencsénk hogy mind olvasható önállóan amennyire tudom, de vannak amiket jobban összekötnek a központi szereplőik. Itt van egy nagyjábóli vázlat ezen vonulatokról:

http://i.imgur.com/Nlpzmlj.png

Van az időrendi megjelenés/kiadási sorrend is, szintén vonulat-kapcsolatok jelölésével kombinálva:

http://i.imgur.com/Ql8N9DK.jpg

De ennél szvsz izgatóbb egy teljes világ-összefüggés táblázat, amit még mindig senki nem csinált meg. Részemről kb.a sorozat felénél tartok, és mostantól rendszeresen kívánok időt szánni az olvasásra:

http://i.imgur.com/eeweRvC.jpg

Az őrségnél könnyű kapaszkodót nyújt a tagok rangja. A boszorkáknál a legtöbb az egy vonalban meglévő kapcsolat - ugyanakkor szerintem a legkevesebb eredeti ötletet is ezek tartalmazzák: ponyvaszerűre sikeredett klasszikus-irodalom feldolgozások legtöbbször.
A Rincewind/Cohen vonulat kissé hektikus, de főleg azért, mert az ide tartozó írások hol ehhez, hol ahhoz a karakterhez tartoznak jobban. A Cohen-saga bár elkezdődik a Mágia Fényében, de igazán a Troll Bridge az első igazán cohenes cucc, amit az Érdekes Idők követ, és bár Rincewind szaladgál benne sokat, mégis inkább Cohen-történet.
Persze ott van a Halál-vonulat is, vagy inkább a Halál Családja, mondhatnánk. Mert ugye onnantól hogy van neki lánya, még unokája is lesz...
A Piramisok a(z eddig) leginkább független írás, kizárólag a Mágia Színével van bármilyen kapcsolatban. Nem rendelném az egyébként jelentős világesemény Kisistenek mellé egyáltalán.

Btw, tudtátok hogy a Kegyetlenség Színháza és a Halál És Ami Utána Jön novelláknak látszólag van hivatalos magyar fordítása, ráadásul szabad hozzáféréssel (Pratchett egy marék discworld-novellát szabadon olvashatóvá tett)? Vajon be lehetne rakni ezeket a később megjelenő kötetekbe mint függelék?

Utoljára twillight szerkesztette (2017.05.17. 07:24:41)

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

twillight írta:

Btw, tudtátok hogy a Kegyetlenség Színháza és a Halál És Ami Utána Jön novelláknak látszólag van hivatalos magyar fordítása, ráadásul szabad hozzáféréssel (Pratchett egy marék discworld-novellát szabadon olvashatóvá tett)? Vajon be lehetne rakni ezeket a később megjelenő kötetekbe mint függelék?

A trollhídnak és az Egyes sátáni praktikák kiűzése az egyetemről-nek is van, de ezeket Sohár Anikó követte el, szóval nem kompatibilisek az új kiadásokkal.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Razor írta:

A trollhídnak és az Egyes sátáni praktikák kiűzése az egyetemről-nek is van, de ezeket Sohár Anikó követte el, szóval nem kompatibilisek az új kiadásokkal.

Van olyan is, amit nem ő*, úgyhogy talán kevesebb könnyebben meg lehetne egyezni, de persze ettől még szerkeszteni biztosan kellene.

* pl. ebbe Sárpátki Ádám fordított kettőt: https://moly.hu/konyvek/hetenyi-zsuzsa-szerk-pofon

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Hah, kösz a címeket. Felírtam magamnak.

Btw, a Kegyetlenség Színházát bizonyos Hüse Lajos fordította, a Halál és Ami Utána Jön-t meg Kővári Balázs.

Még jó hogy nekem amúgy mindegy, hiszen ezek szabad hozzáférésűek, én meg tudok angolul. De ha csak annyiból áll hogy engedélyt kérni hogy hozzácsapják egy könyvhöz, érdemes lehet akár újrafordítani is, hiszen igen rövidek, talán a The Sea And Little Fishes az egyetlen hosszabb írás. Lehet vonzóvá tenne megvenni egy újrakiadást régi olvasóknak is.

------------

Ezen túl írok pár szót véleményként 1-2 könyvről, lássuk érdekel-e valakit:

- Halál és ami utána jön: csak egy poén az egész, elég egyszerű tulajdonképpen. De jó bevezető a sorozathoz, kicsit rálátunk azonnal Pratchet humorára, és hogy mi is van a Halállal tulajdonképpen. Legalábbis én a Mágia Színe előttre raknám olvasási sorrendben (amúgy "csak úgy van", semmi nem köti konkrét egyéb eseményhez).
- A mágia színe: szvsz elég hektikusra sikerült. Ma már nem sokat mond, de mikor először kiadták jellemző volt hogy aki ezt szerette az Skandar Graunról olvasott, aki meg a Mágia fényét preferálta az Leon Silverről. A ..Színe egy cliffangerrel ér véget (pun intended), így jobban függ a ...Fényétől mint az tőle. Elég sok mindent megalapoz (Ellensúly Kontinens, Széltoló, Láthatatlan Egyetem, Cohen, Halál, istenek), egyedül talán a boszorkányokat nem.
- Piramisok: egyedül egy dolog köti a többi íráshoz: Bel Samharoth (immáron felszámolt) kultusza. Nekem jelentőségét mégis a kultúra saját panteonja adja, ami láthatólag teljesen függetlenül létezik a Tengelyen lévő istenek otthonától - azaz ebben a világban minden megtörténhet! Itt kerülnek elő először a tevék is, amik kb. akkora faj mint a Galaxis Utikalauzban a delfinek. Az orgyilkosok céhének szereplése is elég lényeges. A "főgonoszt" pedig lehet sajnálni, azaz nem pusztán azért gonosz hogy gonosz legyen, ami feltétlen a jó írás ismérvei közé tartozik. Ez akkor is igaz ha tudjuk hogy ekkor még az volt az ötlet hogy teljesen független fantasykat írjon, esetleg ugyanabban a világban. Szerencsére - talán a kiadó szólt neki, talán maga jött rá - a későbbi regényekben tudatosan kapcsolatokat épített ki az írásai között, még ha nem is mindig sikerült 100%-osan következetesnek lennie - de a későbbiekben egyre jobban sikerült az ilyesmire odafigyelnie, nem úgy mind pl. Arthur Conan Doylnak a Sherlock Holmes regényeiben.

Ez a kettő bár a "Halál-vonulat"-ba tartozik, mégis különszedném az utánuk következő háromtól:
- Mort
- A Kaszás
Ez a két regény (és előttük a Halál és Ami Utána Jön, valamint A Mágia Színe/Fénye) a Halált szerepelteti központi szereplőként. Oh, persze, az elsőben Mort foglalja el a legtöbb vászonidőt, és mondhatni felvezetőként működnek a vonulat következő három könyvéhez (erről majd ott), de a fő kapocs közöttük a Halál antropomorfikus megtestesülésének természete.
Nagyon jól eltalált, méltán népszerű történetek, amik után azért maradt bennem egy kérdés: mi történt a későbbiekben a Bolhák Halálával?

Utoljára twillight szerkesztette (2017.05.01. 06:56:34)

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Az idei új Terry Pratchett regények -  Monstrous Regiment és Wintersmith - kb. mikorra várhatók?

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

sagyula írta:

Az idei új Terry Pratchett regények -  Monstrous Regiment és Wintersmith - kb. mikorra várhatók?

Nyilván karácsonyra. Nézni kell a kiadói tervek listát: http://www.deltavision.hu/hirek/kiadoi-terv-2017/

Bár igazából nem értem miért nincs még mindig a listán a Going Postal. Mégis meddig emlékszik a jónép a filmre?

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

sagyula írta:

Az idei új Terry Pratchett regények -  Monstrous Regiment és Wintersmith - kb. mikorra várhatók?


Én már tavaly is vártam. Meg idén is várom. Meg jövő... na, türelem és optimiznus!

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Kedves twillight! Nézem a listát, onnan tudom mi fog megjelenni! :-) De dátum nincs. Szépek a könyvek a karácsonyfa alatt, de   én nyáron is szeretnék Korongvilágot olvasni.

Utoljára sagyula szerkesztette (2017.05.02. 18:25:59)

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Támadt egy gondolatom, bár előre tudom sokaknak nem fog tetszeni:
Jól jártunk vele hogy Pratchett meghalt amikor meghalt. Azért aki még nem adta fel, olvassa el miért gondolom.

Ahogy nézem Pratchett életműve 4 fejezetre osztható, már ha a Korongvilágra támaszkodunk. Bár igazából a többi működésén is látszik a dolog.
Szóval szvsz úgy a Soul Musicnál ('994) kezdődtek a problémák, és a Hoghfathernél ('996) volt a mélypont, hogy végül kb. '999-re átlendüljön a holtponton.

Írói karrierje elején rendkívül kreatív volt, az új ötletek csak úgy sziporkáztak az ujjai alól. Felépült a Korongvilág. És közben olyan szintén teljesen eredeti művekkel is előállt mint a Dark Side of the Sun ( = A nap sötét oldala), vagy a Strata ( = Rétegek). A '990-es évek végétől viszont egyre inkább olyan projectekben vett részt, ahol mint szerzőpáros lépett fel. A Korongvilág-kötetek is nagyban megváltoztak: gyors fantasy vicckavalkád helyet hosszabb, kidolgozottabb, inkább szatirikus-reflexív kötetek jöttek ki a keze alól, új témák és karakterek nem, vagy csak kevés, inkább a meglévő világot használta-fejtette ki.
Ezen korszak valahol a Thud!-ban "érte el a csúcsot", bár valószínűleg nem az volt a legjobb írás (mondom ezt hogy ebből a korszakból ha féltucat könyvet olvastam, a Thud! pedig nincs közöttük). Utána még írdogált, de vagy az ötletek fújtak ki - és ez az amiért "jó" hogy nem írt többet, meghalt mielőtt kínosba fordult volna az egész -, vagy a betegsége ment az agyára és vette el a tehetségét. Bárhogy is volt, az utolsó peridusban már csak egyszerűbb, lezárás-közeli, jelentőséget alig mutató köteteket hozott csak ki, mint a Tiffany-trilógia (Égből Szőtt Kalap és társai), vagy olyan spinoffok mint a Where's my Cow ( = Hol a tehenem), vagy a World of Poo ( = A kaki világa).

--------------

És akkor ismét pár könyv/ciklus-értékelés:

- A Halál Lánya-trilógiát a meglévő besorolások egyszerűen a Halál-ciklus részének tekintik, pedig legalábbis külön alegység kellene legyen. A főszerepben nem a Halál-karakternek a Világhoz való viszonya áll, hanem a Halál Lányának, Zsuzsinak a kalandjai. A Halál megjelenik ugyan a könyvekben, alig van olyan része a Korongvilág-írásoknak amikben nem, de inkább a szokásos cameo/mellékszerep jut neki.
A legviccesebb a trilógiában/ciklusban hogy jó ciklus, pedig POCSÉK KÖNYVEKből áll. Legalábbis 2 a 3-ből rettentő láma.
A Soul Music ( = Gördülő Kövek) egyszerű újrahasznosítása a Sourcerynek ( = Bűbájos Bajok). Elég fölösleges, javarészt semmit nem tesz a világképhez, a Tömlöc Létsíkok csápos izéi tökugyanazt csinálják benne mint a BB-ban, itt is a varázslók nem-mentik-meg a világot stb. Ráadásul a végén megnyomják a reset-gombot is.
A Hoghfather ( = Vadkanapó) már címében is félrevezető. Ahelyett hogy Vadkanapóval foglalkozna, a Fogtündér áll a középpontban. Már ha van középpont. Főleg a varázslók ügyködik a nagy semmit, a főgonosz meg közben leragad teljesen indokolatlanul csinálni a nagy semmit, hogy közben a revizorok is betolják a köpenyüket - mit is csinálni? Mint kiderül semmi közük a történésekhez, csak valahogy oda lettek nyomorítva a könyv utolsó 2 oldalára. Nem tudok mást gondolni mint hogy kellett a terjedelem valami szerződés miatt. Egyéb dolgokra sincs az eseményeknek semmiféle hatása, és még az sem derül ki ki a fene Vén Bajkeverő, pedig milyen jó neve van. A céhen-kívüli-koldúsok is megint nem csinálnak semmit. Ez a könyv egy semmi.
A Thief of Time ( = Időtolvaj) végre ami elviselhetővé teszi ezt az egészet. Pratchett második alkotó korszakából származó írás, amivel konkrétan lezárja a vonulatot.

- Boszorkányok-ciklus: ezzel viszonylag szerencsénk van. Sok köze a többi ciklushoz ezeknek a könyveknek alig van, viszont könnyen felosztható kisebb egységekre.
Az első rész az Equal Rites ( = Egyenjogú Rítusok) afféle bevezető arra hogy vannak női varázslók is a korongon. Afféle feminista felütése van az egésznek. Elég gyengus, és a főszereplőről Pratchett el is feledkezik a későbbi írásaiban (előfordul ilyesmi az első alkotói korszakában elég gyakran).
A következőkben az éppen aktuális koven alapján lehet az al-ciklusokat beazonosítani. A második al-ciklusban Esme, Ogg és Magrat a három boszorka, a könyvek pedig egy-egy klasszikus Shakespeare-darabot dolgoznak át, így azt is mondhatnánk ez a Shakespeare-trilógia: Wyrd Systers = Hamlet/Lear Király (Shakespeare), Witches Abroad = Grimm-népmesék lett belőle főleg, de eredetileg a Lóvá Tett Lovagok volt az alap https://www.lspace.org/books/apf/witches-abroad.html, Lords and Ladies = Szent Iván Éji Álom (Shakespeare). Szerintem a középső sikerült a legjobban.
A harmadik szegmensben Magratot lecserélte Agnesre. A Maskarade az Operaház Fantomjának átdolgozása, a The Sea and Little Fishes csak egy novella amiben szvsz azzal kísérletezett ki tudná-e írni Esmét a ciklusból (válasz: nem). Végül a Carpe Jugulum... valami vámpíros történet, még nem olvastam és nem találtam semmit arról miből kreálhatta.
Mindenesetre ezek után már csak a Tiffany-regények maradtak, amik szintén trilógiának indultak, de végül pentalógia lett belőle. Hát ja, úgy tűnik vénségére Pratchett felrúgta a saját szabályait, és túllépett a trilógia-koncepción. Hogy a Tiffani-könyvek alapultak-e valamin (felteszem nem) azt most nyilván nem tudom, nem olvastam őket még, de a felosztás akkor is nyilvánvaló. Nem úgy a "Rincewind"-vonulatnál, ami legalább 3 vonulat összetekeredve (Varázslók, Rincewind, Cohen).

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

twillight írta:

Támadt egy gondolatom, bár előre tudom sokaknak nem fog tetszeni:
Jól jártunk vele hogy Pratchett meghalt amikor meghalt. Azért aki még nem adta fel, olvassa el miért gondolom.

Hááát... (fejvakarás) ... izé... tkp...  de "Mondhatta volna szebben, kis lovag". smile

Ami a Vadkanapót illeti, végül is igazad van (nem ártott volna bővebb magyarázat, hogy az apó helyett miért a fogtündért macerálják, meg még el sem kezdték macerálni, a Halál már átvette az apó helyét (jó, tudjuk, a H mindig is mindenkor van, de azért mégis...)) ennek ellenére mégis az egyik kedvencem. Mert. Csak.

A Soul Music nekem inkább a Mozgó képek 2.0-ként jött le. Komplett könyvként egyik sem tetszik, (mindkettőben vannak izék, akik csak...) de a részletek szórakoztatók (Gaszpód, Pöcetatáék vagy amikor a varázslók átmennek rockerba...) (Mellesleg a SM magyarításával a fordító vért pisilhetett... maradjunk annyiban, hogy változó sikerrel, de az erőfeszítés mégis elismerést érdemel.)

A boszorkányokkal nincs különösebb probléma, bár magam részéről jobban szerettem volna, ha az Egyenjogú rítusok vonalat viszi tovább, de nem így lett. (Mondjuk, akkor lehet nem ismertük meg volna meg Ángyi kedvenc nótáját, a Varázsló vesszejének... Kár lrtt volna érte). A Vészbanyákban a boszik túl vannak tápolva (egy éjszaka átviszik a világot több évtizeddel arrébb), aztán ehhez képest elég sokat nyűglődnek majd néhány nyamvadt vámpírral meg tündével.

Vannak könyvek, ahol - SZERINTEM! (és ezt jegyezzétek meg, mert többször nem mondom el! - a kezdés nyögvenyelős, például Bűbájos bajok, Mozgó képek, Gördülő kövek, Kaszás. Vannak, ahol meg a végével nem vagyok kibékülve, pl. Piramisok vagy Időtolvaj (túl van csicsázva, meg lehetett volna állni ott, hogy van két iikerfiú, az egyik majd összejön Zsuzsival és élnek, amíg meg nem ha... (ezt még át kell gondolni, egyik, ugye az idő fia, a másik meg a halál unokája, mindegy, szóval élnek boldogan, amíg...)

Az én kedvenceim: A mágia színe és fénye (én egy könyvnek tekintem őket), Mort, Eric, Őrség!, Fegyvertársak, Hölgyek és urak, Vadkanapó, Érdekes idők, Hazafiak.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

No, kb. 200 oldal Kallódó (eredetileg: Utolsó) Kontinens után írnék arról egy rövid ajánlót/hátlap-szöveget, mert hát lássuk be, ennek a fülszövege nagy semmitmondás, pedig érdemes lett volna rávenni a népet hogy megvegyék szerintem. Vicces hozzá, hogy gyakorlatilag sehol nem találni leírást arról miről szól.
Szóval hiánypótlásként az első 100 oldal alapján:

"A Láthatatlan Egyetemen a Könyvtáros elveszíti morfikus mezejének maradékát. Egyetlen dolog segíthet: a Valódi Neve, ám a Könyvtáros elégedett volt orángutánságával, így az egyetlen forrás ami még tudja ezt Széltoló, aki előző kalandja óta hivatalosan is elismert varázsló. Vagy varáSZló, ha a kalapját nézzük.
Őkelme viszont XXXX-en ragadt, amit a termetők utoljára csatoltak a Korongvilághoz. A kontinens annyira friss - persze ez relatív, hiszen a teremtő aki készítette többmillió évesre csinálta -, hogy Széltolónak kéne elvégezni rajta az utolsó simításokat. Feltéve hogy rá tudják venni, jó irányba meneküljön.
A Könyvtáros megmentéséért elindult varázslók azonban a múltban ragadtak egy lakatlan szigeten..."

A könyv első fele az eddig megszokott kaland-kaland hátán, a második fele azonban már inkább a való világ dolgainak kivesézése, reflektálása a Korongvilág szemszögéből. Még nem szatíra, de pár kötet és az lesz.

--------------

És akkor mondjunk valamit a "Széltoló-vonulatról". Bár a legtöbb írásban szerepel Rincewind, korántsem mondanám hogy ő a központi figura akár a vonulat egészét, akár részeit tekintve. Mármint:
- a Mágia Színe, Mágia Fénye, Bűbájos Bajok leginkább a Korongvilági varázslóság általunk ismert állapotának kialakulásáról szól sokminden máson kívül.
- utánuk következik a "Rincewind Trilógia", amik Széltoló csetlés-botlás-kalandozása főleg.
- közben történik a "Cohen Trilógia",aminek elsőí rása egy novella, a Troll Bridge, amiben Rincewind nem szerepel. Megemlítendő hogy Cohen persze először a Mágia Fényében jelenik meg. Második kötet az Érdekes Idők, ahol Cohen&Tsai birodalmat alapítanak. Végül az egészet a Last Hero zárja le, amiben Cohen&Co kihívják a Sorsot.
- Mustrum és tanszéke kapja meg végül a magáét, ez szépen felbővült ahogy látom (bár ezeket még nem olvastam, de egyértelműnek tűnik). Először is ott a 4 részessé bővült Science of Discworld spinoff-trilógia, majd azon kívül az Unseen Academicals ami egy futballmeccse? Hogy az mifene lehet. Hát, a Káosz Éje éppenséggel jó volt... Mindenesetre a végére még befigyel egy novella, a A Collegiate Casting Out Of Devilish Devices,amiben R. valószínűleg nem szerepel. Meglátjuk.

Abból amit olvastam EDDIG kedvenceim:
A mágia fénye, Vége a Mesének, The Sea and Little Fishes, Kisistenek, Mort, A Kaszás, Időtolvaj, Őrgés! Őrség!, Az Ötödik Elefánt, Going Postal, The Amazing Maurice and his Educated Rodents.
26+1 írás elolvasva (az aktuálisan olvasottal együtt), 31 van hátra.

Utoljára twillight szerkesztette (2017.05.12. 06:34:50)

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Nekem konkrétan a Gördülő Kövek tetszett eddig legkevésbé abból a 9-ből, amiket 2016-17-ben újra vagy elolvastam (sok évvel ezelőtt megvolt egy pár másik is, pl. Vészbanyák, Mozgó Képek, Őrség Őrség!), a Kaszás és a Mozgó Képek kombója, persze a zenés poénok azért jók voltak. Szerintem a Halál sztoriban nem volt annyi, hogy sorozat legyen (az utolsó kettőt még nem olvastam, de a következő a Vadkanapó lesz), a Gördülő Kövek nem is annyira róla szól, ami meg igen, az meg a szokásos "meguntam/szabira mentem" téma...

Újraolvasva a Mágia Színét és Mágia Fényét, ezek tényleg nagyon hasonlóak, csak a másodikban már van "cél", nehéz különálló műként tekinteni rájuk. A Széltolós sorozattal nem fogok haladni, mert a Bűbájos Bajok kimaradt és várom az újrakiadást. smile

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Jó hír: a Science of Discworld egybefüggő történetet tartalmaz, amit időnként szakít meg egy lazán kapcsolódó/beillesztett, a felvetett valós tudományos elvet leíró de a történethez nem tartozó enciklopédiabejegyzés. Pratchett-stílusban vannak azok is, némileg, de azért egyértelműen átugorhatók.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Új könyvek mikor várhatóak?

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

danael írta:

Új könyvek mikor várhatóak?

A Télkovács az nemsokára, a Monstrous Regimentet meg nagyon várjuk, ha tényleg megjön akkor az is lesz idén. Ezeken kívül, inkább csak összeérintjük a sorozatokat. Mármint idén. Jövőre remélhetőleg kevesebb balsors lesz és több jó.  smile

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

köszönöm :-)

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

A Monstrous Regiment magyar címe még nem publikus? smile

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Egyelőre a Rettentő regiment munkacímen fut.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Daniel írta:

A Monstrous Regiment magyar címe még nem publikus? smile

Gondoltam elkerülöm az esetlegeseket...   wink  De Jul nem ily óvatos. smile

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Vigasz írta:

A Télkovács az nemsokára, a Monstrous Regimentet meg nagyon várjuk, ha tényleg megjön akkor az is lesz idén. Ezeken kívül, inkább csak összeérintjük a sorozatokat. Mármint idén. Jövőre remélhetőleg kevesebb balsors lesz és több jó.  smile

Ez azt akarja jelenteni, hogy van valamilyen minimális esély idén a Mozgó képek és a Bűbájos bajok újra kiadására? A korábban, más kiadónál megjelent kötetekből csak ezeket nem lehet kapni, legfeljebb aranyáron valahol (az Erik legalább van nálatok), én pedig inkább a Delta Vision logós könyveket tenném fel a polcra a többi Korongvilág regény közé.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Nuwiel írta:
Vigasz írta:

A Télkovács az nemsokára, a Monstrous Regimentet meg nagyon várjuk, ha tényleg megjön akkor az is lesz idén. Ezeken kívül, inkább csak összeérintjük a sorozatokat. Mármint idén. Jövőre remélhetőleg kevesebb balsors lesz és több jó.  smile

Ez azt akarja jelenteni, hogy van valamilyen minimális esély idén a Mozgó képek és a Bűbájos bajok újra kiadására? A korábban, más kiadónál megjelent kötetekből csak ezeket nem lehet kapni, legfeljebb aranyáron valahol (az Erik legalább van nálatok), én pedig inkább a Delta Vision logós könyveket tenném fel a polcra a többi Korongvilág regény közé.

A könyves mizéria miatt most már nem fogadnék mindkettőre... wink  smile

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Sikerült átnyálazni 3 kötetet:

A Csodálatos Maurice-nál ugye megzavart a postazsák - csakhogy utalnak rá, levelek azok nincsenek benne. Lehet előrébbtenni. Jó könyv, jó mese.

A Hazafiak (Jingo) botrányosan pocsék. A felénél véget érne a könyv (Vimes elhappolja mindenki hadseregét azal hogy ő is nekiáll felállítani egyet), folyton csak a namethrowing megy, és amúgyis. Félúton van nagyon az Ötödik Elefánthoz - és mint kiderült a Carpe Jugulumhoz (Élj a Toroknak).

A Carpe Jugulum végre egy olyan boszorka-regény ami Korongvilág-regény is. Ahogy az elsőben a varázslókkal problémáztak a boszorkák itt most a papokkal súrlódnak (bár ebből semmi lényeges nem sül ki, attól még legalább a téma ott van), és sikerült végre kitalálnia Pratchettnek egy új területet amit ki lehet dolgozni (Uberwald), és egy új főellenséget a Tömlöc Létsíkok izéi helyett (a vámpírokat és vérfarkasokat).
A főnixszel végül nem kezd semmit, és elég nyakatekert a vége, de van annyira jó, pláne a a Jingo után hogy ezen már ne problémázzunk. Amin a fordítás még javít, mert eredetiben elég meh. (A fordításbanazért a nevek, ugh.)

Nah, még úgy 26 írás hátra van. Szerencsémre mostanában melóhelyen elég sokat tudok olvasni, mert az eszemet vagy a szememet azt nem kell használni. Bár kéne. Vagy fizetnének többet. Hát, mindegy. Ezzel a sebességgel év végére ki is végezhetem Terry-bácsit.

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Olvastam mindet, ami magyarul megjelent. Nekem kivétel nélkül tetszettek. Voltak, amiket elolvastam angolul is. Annyi bajom volt velük, hogy nem egységes a nevek használata, van, ami az új és van ami a régi fordítás szerint tetszik jobban.
Lehet, hogy ez nem tetszik majd mindenkinek: villanykönyv olvasón szeretek olvasni. (eBook reader)
A magyar nyelvű, könnyen elérhető ("dobozkás") Korongvilág sorozattérkép 1.5 elavult (hiányos) és grafikailag hagy kívánni valókat maga után. Ráadásul e-könyvolvasón nehezen olvasható. Van a sokkal szebb "plecsnis" angol verzió, ami grafikailag szintén nem tökéletes (ugyanakkora foltra írni azt, hogy Baff! és azt, hogy Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói nem tűnik átgondolt tervezésnek)
Ezért aztán elkezdtem egy sima, szöveges olvasási útmutató gyártását. Ez könnyen módosítható, kereshető és jól olvasható könyvolvasón is. Az alap elkészülte után Cibe segített még tovább faragni. (ő is olvasta a magyarra fordított könyveket)

Pár módosítást végrehajtottunk.

A legjelentősebb az, hogy elvetettük az angolban szokásos sorszámozást, ami csak a megjelenési sorrendet tükrözi, helyette egy (a könyvtárakban használatos E.T.O., azaz egyetemes tizedes osztályozásra hasonlító) kétjegyű számot adtunk a műveknek, ahol az első számjegy az alsorozat száma, a második az azon belöli sorrend. (ami többnyire az időrendi sorrendet jelenti) Mivel tíznél több mű nincs egyik alsorozatben sem, és (sajnos) már nem várhatóak újabb művek, ezért a pontozás elhagyható, A mágia színe ilymódon a 10-es számot kapta, A mágia fénye a 11-est, az Egyenjogú rítusok a 20-ast, mert az egy másik alsorozathoz tartozik (és mivel 0-ra végződik, annak a kezdő könyve).

A másik, hogy két gyerekkönyvet kivettünk a sorozatokból, egész egyszerűen azért, mert nem tartoznak oda. Az egyik a Where's My Cow?, ami egy képeskönyv gyerekeknek, Vinkó olvassa az unokájának (A Baff! és a Télkovács kötetek hivatkoznak rá), a másik pedig a Kakikönyv (The World of Poo)
Hasonló okból a Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói is kikerült a sorozatból, hiába jó könyv, nagyon gyenge kapcsolata van a Korongvilággal.

A harmadik, hogy az (erőltetett) szaggatott vonalas jelöléseket kidobtuk. Elvileg bármelyik könyvet olvashatjuk bármelyik után, viszont a sorozatokat érdemesebb sorrendben, ezért aztán teljesen érdektelen, hogy a Carpe Jugulum, a Kis istenek, az Időtolvaj, az Éjjeli őrjárat és Az Igazság valaki szerint összefügg.

Feltüntettük az eredeti címet és kiadási évet is.
Azt hiszem már csak az van hátra, hogy az 1.0-ás verziót megmutassam. Módosítási javaslatokat, kiegészítéseket, kérdéseket ne tartsatok magatokban  cool

A Korongvilág regények javasolt olvasási sorrendje

** Széltoló alsorozat:
10 - A mágia színe (1992) – The Colour of Magic (1983)
11 - A mágia fénye (1998) – The Light Fantastic (1986)
12 - Bűbájos bajok (1999) – Sourcery (1988)
13 - Faust Erik (2001) – Faust Eric (1990)
14 - (A troll hídja - Troll Bridge (1992))
15 - Érdekes idők (2010) - Interesting Times (1994)
16 - Kallódó kontinens (2011) - The Last Continent (1998)
17 - (Az utolsó hős - The Last Hero (2001))
18 - (Egyes sátáni technikák kiűzése az egyetemről (2017) - A Collegiate Casting-Out of Devilish Devices (2005))
19 - [Unseen Academicals (2009)]

** Boszorkányok alsorozat:
20 - Egyenjogú rítusok (1999) – Equal Rites (1987)
21 - Vészbanyák (2000) – Wyrd Sisters (1988)
22 - Vége a mesének (2003) – Witches Abroad (1991)
23 - Hölgyek és urak (2007) - Lords and Ladies (1992)
24 - Maszkabál (2010) - Maskerade (1995)
25 - (A tenger és a kis halak (1998) - The Sea and Little Fishes (1998))
26 - Carpe Jugulum (2011) - Carpe Jugulum (1998)

** Őrség alsorozat:
30 - Őrség! Őrség! (2001) – Guards! Guards! (1989)
31 - (A kegyetlenség színháza (1993) - Theatre of Cruelty (1993))
32 - Fegyvertársak (2008) – Men at Arms (1993)
33 - Agyaglábak (2010) - Feet of Clay (1996)
34 - Hazafiak (2011) - Jingo (1997)
35 - Az ötödik elefánt (2012) - The Fifth Elephant (1999)
36 - Éjjeli őrjárat (2015) - Night Watch (2002)
37 - Baff! (2015) - Thud! (2005)
38 - [Snuff (2011)]

** Halál alsorozat:
40 - Mort, A Halál kisinasa (1998) – Mort (1987)
41 - A Kaszás (2002) – Reaper Man (1991)
42 - Gördülő kövek (2009) - Soul Music (1994)
43 - Vadkanapó (2010) - Hogfather (1996)
44 - Időtolvaj (2012) - Thief of Time (2001)

** Sajogi Stefánia alsorozat:
50 - Csip-csap népek (2014) - The Wee Free Men (2003)
51 - Égből szőtt kalap (2016) - A Hat Full of Sky (2004)
52 - Télkovács (terv:2017) - Wintersmith (2006)
53 - [I shall wear midnight (2010)]
54 - [The Shepherd's Crown (2015)]

** Ősi civilizációk alsorozat:
60 - Piramisok (2000) – Pyramids (1989)
61 - (A halál és ami utána jön (2002) - Death and What Comes Next (2002))
62 - Kisistenek (2004) – Small Gods (1992)

** Ipari forradalom alsorozat:
70 - Mozgó képek (2002) – Moving Pictures (1990)
71 - Az Igazság (2013) - The Truth (2000)
72 - Rettentő regiment (terv:2017) - Monstrous Regiment (2003)
73 - [Going Postal (2004)]
74 - [Making Money (2007)]
75 - [Raising Steam (2015)]

** The science of Discworld (Tudományos ismeretterjesztő)
80 - [The science of Discworld (1999)]
81 - [The science of Discworld II: The Globe (2002)]
82 - [The science of Discworld III: Darwin's Watch (2005)]
82 - [The science of Discworld IV: Judgements Day (2013)]


** Nem igazán korongvilág regény
(Turntables of the Night (1989))
Fantasztikus Maurícius és az ő tanult rágcsálói (2014) - The Amazing Maurice and his Educated Rodents (2001)


** Kapcsolódó írások
The Josh Kirby Discworld Portfolio (1993) - rajzok
The Discworld Companion (1994) -> The New Discworld Companion (2003) -> Turtle Recall: The Discworld Companion . . . So Far (2012) - enciklopédia szereplőkről, helyszínekről, stb.
The Discworld Portfolio (1996) - rajzok
Nanny Ogg's Cookbook (2002) - receptek a korongvilágról, etikett, virágnyelv
The Art of Discworld (2004) - képek
The Discworld Almanak (2004) - Korongvilág éves almanach
Where's My Cow? (2005) képeskönyv gyerekeknek, Vinkó olvassa az unokájának (A Baff! és a Télkovács kötetek hivatkoznak rá)
The Unseen University Cut Out Book (2006) - 8 papír makett, amik a Láthatatlan Egyetem épületei
The Wit and Wisdom of Discworld (2007) - idézetek
The Folklore of Discworld (2008) - mitoszok és népszokások a Korongvilágon
The World of Poo (2012) - kakikönyv gyerekeknek. A Snuff-ban hivatkoznak rá
The Compleat Ankh-Morpork: City Guide (2012) - Ank-Morpork városismertető
Mrs Bradshaw's Handbook (2014) - A Raising Steam-ban megépült vasút ismertetője
The Discworld Atlas (2015) - térkép


(zárójelben: novella)
[kapcsos zárójelben: angol cím, még nincs magyarul kiadva]
Macsek&Cibe 2017.08.28.   v1.0

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

Derék munka!
Az Egyes sátáni... hol jelent meg?

 

Hozzászólás: Terry Pratchett

cseltelen írta:

Derék munka!
Az Egyes sátáni... hol jelent meg?

A Galaktika 312-es számában: https://moly.hu/konyvek/burger-istvan-s … aktika-312