Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Al-Wanes> szerintem esett, és abban maradtunk, hogy használjuk.

JK-k: a Chapman sztorik Észak-Ynevének összes komolyabb figurája Novák Csanád vagy Nyulászi Zsolt játékos katraktereként kezdte karrierjét - a konkrétumokért kövesd dragondark linkjét.
Többségük egy, az irodalmi" Ynevtől jelentősen különböző világban élt a 80-as évek végén, mikor a majdani M* akotói még ad&d-t játszottak, Csanád és én pedig még hírből sem ismertük egymást.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Gáspár András
Köszönöm a választ - kár, hogy egy nyomtatott magazin nem lehet életképes, szívesen forgattam a Rúnát is anno.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@ Gáspár András
...És én is köszönöm a válaszokat! Kicsit meglepett, volt karakter, amelynek más gazdát tippeltem volna smile
Alyr alakját például - talán a Garmacor kötet miatt, de inkább a szellemisége miatt - a tiédnek gondoltam.
Selmo meglepetés volt számomra, NJK-nak hittem.

Hogy ne maradjon kérdés nélkül a bejegyzésem, és hogy idegesítsem kedves barátomat (Ti. azt találta mondani, hogy Lándzsás Erik a kedvence mert róla semmit sem tud!), megkérdezném: Mit lehet tudni Lándzsás Erikről?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Al-Wanes: nem sokkal ezelőtt én is feltettem ezt a kérdést Erikről (kedvelem), és a válasz ilyesmi volt: Shaolin stílusban forgatja a lándzsát, szőke, nagyszájú és vigyorog, mint a vadalma. big_smile

Utoljára Glendower szerkesztette (2011.07.12. 20:15:07)

Wyrd bið ful ãræd.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Gáspár András írta:

Nemzetiségek: ... Idegenekkel szembeni előítéletek léteznek persze (Toronban a tengermelléki kereskedővárosokat leszámítva egyetken jövevény sem érezheti magát biztonságban, a gorvikiak alacsonyabbrendűnek tartják a dzsadokat, stb.), de mert a határok ezredéves háborúkban alakultak ki, nem pedig konferenciákon húzták meg őket, se számottevő nemzeti kisebbségek, se állandósult gyűlölségek nincsenek.
Nálam legalábbis.

Épp ezen a témán, a határok évezredes mivoltán gondolkoztam el a múltkor, bár nem a rasszizmus kapcsán.

A földi történelemben ugyanis nem ritka a következő helyzet:
Á nép meg akar hódítani egy bizonyos tájegységet, amit nála katonailag gyengébb népek laknak. B népet éveken belül leigázza, de aztán (többek közt az elnyúló utánpótlási távolságok miatt) megreked a B-C határon, és nem tud továbbnyomulni. A B-ből szerzett területet Á nem adja fel (hiszen kemény munkával hódította meg), ellenben nem érdekli őt B lakóinak sorsa, csak a további hódítás. Így aztán Á uralkodója kiadja katonáinak B ország területét, amíg az anyaország felkészül a C elleni hadjáratra, komoly külpolitikai utasításokkal látva el a hódoltsági helytartókat, ám hogy belpolitikailag mit kezdenek a helyiekkel, az többnyire rájuk van bízva.
Telik-múlik az idő, de a határ nem mozdul túl sokat, és generációváltás történik: B lakók születnek Á uralomba, akik szívük mélyén továbbra is visszakívánják B országot, de mégsem rohanhatnak öngyilkos merénylőként az Á urak ellen, muszáj alkalmazkodniuk, és alkalmazkodnak is: ki kevésbé, ki jobban, ki még jobban.
A két kúltúra pedig közben eléggé mélyen összekeveredik.

Az alapvetően nagy feszültség miatt egy ilyen helyszín aranybánya a kalandíróknak. Éppen ezért sorra vettem Ynev tájegységeit, hátha ilyesmire lelek, azonban sehol sem találtam.
Szándékosan vannak (Yneven) mindenhol kialakult, mozdulatlan határok, vagy csak senki sem érzett ihletet ilyen helyszínt kidolgozni?
Esetleg mégis van ilyen, csak én nem találtam meg? (Pár tájegységnél fogalmam sincs, mi van ott, pl. Riegoy-öböl.)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Al-Wanes: Alyr fokozatosan telítődött velem a Halál havában és az Egyeüttállás közt eltelt két évtizedben. A Prófécia írása közben már tudtam, hogy jóban leszünk - azóta csak arra vigyázok, hogy ne távolodjon el túlságosan a gyökereitől. smile

@Sötét Ezredes: azok a határok, amik földi mércén örökkévalónak látszanak, az ynevi szerint csak a minap alakultak ki, és egy évezreden belül emlékké válnak. Addig sem elsősorban népeket és országokat, hanem élő isteneket és antagonista kultúrákat választanak el egymástól. Ilyen húzódik pl. Toron és az Északi Szövetség között, vonal helyett több napi járóföld széles, őr- és tilalomjelekkel zsúfolt mezsgye formájában. Mivel álságos nyugalmának háború esetén órák alatt vége szakad, közösségek helyett bandák, számkivetettek és remeték lakják, akiket hidegen hagynak a birodalomközi kapcsolatok; zömük csak a térképről való eltűnésben érdekelt. (Egy bizonyos Gorduin is itt nevelgeti örökbefogadott lányát a Bárd és a démonok című korai WMC novellában.) Az egység sugarú toroni (nem kyr!) és erv nem feltétlenül megy ölre, ha összefut a senkiföldjén, de szót érteni sincs sok esélyük: túl széles és mély a kultúrális szakadék, ami elválasztja őket.

A normál határok sokkal képlékenyebbek. Ezek mentén a kultúrális keveredés az általad vázolt módon zajlik - példaként lásd Shadon Cormasa tartományát, melyre a négy évszázados shadviki (gór) megszállás demográfiai, politikai és szellemi értelemben is erősen rányomta bélyegét. A kontinens egyes vidékein jó ütemben folyik a népesség differenciálódása, de vannak olyan területek/viszonylatok is, ahol jobb lesz megmaradnunk a 19. századi fazonú nemzetállamok és egynemű populációk komfortzónájában. A "nemzetiség" és a "kutya" szavak abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő harap.

Az aranybányák - ilyen vagy olyan formában - léteznek tehát, csak nem ötlenek azonnal szembe. Ehhez a Teremtés művének húsz év után sem elég nagy a felbontása. smile

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

És milyen jó, hogy nem elég nagy, különben hová lehetne újabb leleményeket elhelyezni... smile

A Riegoy-öbölről mintha lett volna valamilyen leírás, csak nem tudom, mennyire hivatalos. Egyébként a IX. Kardok ünnepe szombathelyi szerepjáték találkozó modulja is itt játszódott, ha minden igaz. Ezügyben a szombathelyi Legendák tudnának talán több infot megadni.

/off @András: átküldtem a nekromantás anyagot. /on

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Üdv' A Riegoy városállamokról  van hivatalos leírás/ismertető, a Rúna 4 évfolyam 4 számában jelent meg (Gazsi) Az más tészta, hogy mennyire hozzáférhető ez a forrás. Plusz ott van még Peter McSky (Oszlánszky Zsolt) Tizedik c. regénye ami ezen a vidéken játszódik (Up-Umbar városa).

Utoljára dragondark szerkesztette (2011.07.14. 05:32:56)

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Volt szó róla, hogy a régi Rúnás anyagok is felkerülnek ide, ez most mennyire van közel?

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@lightningrider: a Rúnában megjelent anyagok az esetek 98 százalékában ideális kiimdulópontot jelentenek, és máig meghatározzák a "kánon" csapásirányt. Felülírni nem szoktuk őket, csak bővíteni és/vagy értelmezni. A McSky regény rég volt a kezemben, de nem emlékszem benne semmi olyasmire, ami manapság ne lenne aktuális. A hatod- és kora-hetedkori Riegoy (Riegar néven) a háromrészes Godora történetében is gyakran felbukkan. Az utóbbi soraiban (és azok között) megtalálsz nagyjából mindent, amit a terület és a kultúra jellegéről, a kalmártanács kereskedelmi-politikai súlyáról és mindenkori hozzáállásáról tudni érdemes.

Hogy a korábbi tartalmak közzététele miért késik, nem tudom. Rákérdezhetnél Gambitnál - én is azt fogom tenni.

*frissítés*
utánagondoltam, és felderengett egy korábbi ÜTK megbeszélés, amin a játéktechnikailag redundáns Rúna-cikkekről is szó esett. Gambiték nyilván - és nem is alaptalanul - ódzkodnak az olyan tartalmak újraközlésétől, amik csak fokoznák a rendszerszinten eluralkodott zűrzavart.
Prózaibb okot is el tudok képzelni persze. Azt, hogy válogatni kéne a cikkek közül, de nincs rá idő.
Gambit?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@András: Köszönöm a választ! Egyébként a Riegoy-öböl környéke szintén egy ilyen aranybánya, emlékeim szerint egész változatosra sikeredett a kidolgozása, regényhelyszínnek sem utolsó. Mcsky úrral találkozhattam személyesen a Kardok ünnepén. A rúnás kérdést akkor passzolom Gambitnak.  smile

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Sziasztok! A Rúnás anyagok engem is érdekelnének :-) Reméljük Gambit mester pozitívan nyilatkozik majd...

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@lightningrider: Riegoy ügyben abszolút egyetértek. Elhanyagoltságát valószínűleg az okozza, hogy ynevi tájegység létére nincs benne semmi extrém - a legek kontinensén ötödkori mólókra és sáncokra nem lehet világfürdőhelyet bazírozni. smile

McSky: jó, hogy eszembe juttattad, pedig nem kimondott sikertörténet az övé. Mire megjelent a színen, a Valhalla írói műhelye széthullott, a hátszeléből ellenszél lett... és Csanád sem volt már egy hullámhosszon azzal a közönséggel, amit az évtized elején ő maga teremtett meg.

Hogy a Tizedik jó volt-e, meg nem mondom - a Valhalla könyveibe, még a sajátjaimba is, csak FP veszteség árán tudtam belelapozni akkoriban. Mindenesetre nagyon más volt, mint az utána jövők: a szerző a főkapun át érkezett, berendezte a maga színpadát és előadta a maga történetét anélkül, hogy bárki másét megzavarta volna. Nyomot hagyott Ynev arculatán, nem sebhelyet, ami az ezredfordulón még természetesnek tűnt; évek kellettek, hogy felfogjam, mennyire nem az.     

Akoriban módom, azóta apropóm nem volt megköszönni a Valhalla utolsó akolitájának, amit a Csanádtól kapott felhatalmazás birtokában tett és nem tett. Most pótolom a mulasztást - aki hallja, adja át neki.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Talán tényleg a változatosság az egyik fő motiváció a M*-regényírók számára, amikor helyszínt (és ezzel kultúrkört) választanak, de mostanra elég érett a helyzet ahhoz, hogy ne csak ez, hanem a történetvezetésből, karakterábrázolásból adódó előnyök is sorra kerüljenek. Ezzel érdekessé lehetne tenni amúgy nem népszerű helyszíneket is.

Utoljára lightningrider szerkesztette (2011.07.15. 06:54:13)

"Amdiss eudo sinawarthen." Áldozat lészen diadalmunk.

"If you steal from one person, that's plagiarism… If you steal from a lot of people, that's research."  George R.R. Martin

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

A következő lépés a Ryeki Tűz megköszönése lesz? xD

Mellékesen talán egyedülm vagyok vele, de Budapesten eltévedve pár sulitárssal McDonaldsban olvasni buszravárás közben éjszaka közepén + akkor feltehetőleg ittasabb állapotban tetszett. És tetszik is mert rettenetesen stock. A szerkesztést nem minősítve persze.Mellékesen, amire felfigyeltem a Rúna anyagok olvasása közben -megintcsak- a harcművészetek. Yneven a slanok illetve a Tiadlaniak ha jól emlékszem wuxia filmek hatására formálódtak ki. Kérdés: volt valamilyen előzetes mechanikai stb. bármineű ismeret ezek hátterében (a kínai saolin és wudang közti különbségek, hosszú/rövid, belső/külső erős iskolák, japán harcművészetek)? És ha már itt tartunk, az Enoszuke kiegészítő világábrázolásáról mi a vélemény?

Ahogy átolvastam a kronológiáját, a szukék számára a Muszeigan rendszeres veszélyt jelent, tehát míg mondjuk Pyarronban egy démonikus hadvezér seregének portyázása elképzelhetetlen, addig a szigeten néha össze kell gyűlniük ilyenek visszaverésére.

Ahogy elnézegettem a dolgot, ráadásul óhatatlanul a Mortal Kombat analóg háttértörténete jutott az eszembe, de ez végképp nagy véletlen egybeesés lenne.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Morrola: a "Valhalla utolsó akolitája" fordulat korszakhatárt jelöl - az utána megjelent dolgokban az én szempontomból nagyon sokáig nem volt köszönet. A Ryeki tűzzel nem az a gond, hogy üres, vagy hogy jóval többet vett el a közösből annál, amennyit hozzáadott... hanem az, hogy normává tette a fentieket azok számára, akik a régebbieknek nem tudtak/nem akartak megfelelni. Ezért legfeljebb tockost érdemel, amit az olvasók - ötven százalékos példányszámcsökkenés formájában - egy éven belül ki is osztottak a sorozatnak. Nem kimondottan az igénytelenségéért szerették ugyanis, és mi sem véletlenül dugdostuk annyi éven át a stocknál stockabb kéziratokat, amiknek befogadásához hormonális kiegyensúlyozatlanság, környezeti stressz és védőital kell. smile

Slanok: az eredeti M* stáb számos tagjának voltak ilyen-olyan harcművészeti ismeretei; én voltam a szabályt erősítő kivétel a konzervatív szálfegyveres képzésemmel. Az előbbiek a játékrendszerben és a cikkekben csak közvetve hasznosultak. Részint azért, amiért egy kórházsorozatban is másodlagosak a valódi traumatológia szempontjai... részint pedig mert házon belül sem volt egyetértés arról, maradjunk-e a földi párhuzamoknál, vagy merjünk elrugaszkodni tőlük. Az általam preferált középutat az Északfölde embervadászai vázolja, ami akkoriban tervként sem létezett még.

Ami az Enoszukét illeti, az sokáig a VP égisze alatt készült, egy olyan időszakban, mikor az amúgy wing chun párti Csanádot már nem nagyon érdekelte a dolog, és hagyta, hogy Járdán Csaba saját belátása szerint alakítsa a hiánypótlónak szánt anyagot. Akkoriban rendszeresen egyeztettünk a tartalmáról, hogy az se a korábbi, se az akkor előkészületben lévő regények (pl. Keleti szél 1) világképével ne ütközzön. Miután a párbeszéd abbamaradt, a kompatibilitás nyilván csökkent, de nem számottevően. Csanádnak és nekem nem a kötet minőségével, hanem a megjelentetése tényével volt problémánk - ezt az azóta szerencsésen lezárt jogvita közben nem egyszer ki is mondtuk. A projekt irányítója nem lett volna éveken át a VP (azelőtt meg a magyar Dragon magazin) szerkesztője, ha nem lenne jó abban, amit csinál.   

Muszeigan ügyben jót súgnak az ösztöneid. Az utolsó, P. sz. 3690-es évek óta zajló "portya" előbb a császárság intézményét, majd észak hatalmi egyensúlyát rendítette meg, és a századfordulón Enoszuke pusztulásához vezetett. Ez utóbbit némelyek - a Bíborgyöngyök II-ben megjelent utalás nyomán, a Keleti szél végleges változatának hiányában - megtorló csapásnak hiszik, de nem erről van szó. A végkifejlet sok minden lesz Enoszukréra és lakóira nézve, csak lealacsonyító nem.   

A Mortal Kombatban annyira nem vagyok otthon - engem a TSR Orientaljához való lényegi hasonlóság zavart a kötetben. Csanád inkább a fogadtatásától tartott, és igaza lett. A M* össznépi rpg-nek készült, az Enoszuke rétegmű, ami a célközönségnek csak egy töredékét tudta megszólítani. A harc- és kardművészeket földi analógiák alapján, az ETK-nál jóval részletesebben képezi le - inkább valószerűen, mint heroikusan, bár ez nyilván erősen KM függő.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Azt szeretném megkérdezni hogyha el akarok kezdeni írással foglalkozni akkor hol találok útmutatást hozzá.Nem biztos hogy M.A.G.U.S regényt írnák sőt a fantasy se biztos.Végeredményben még nem döntöttem csak utána szeretnék járni ehhez kérnék egy kis segítséget.Internetes oldalak blogok bármi amin keresztül kicsit megismerkedhetek a folyamattal.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Raywanhur: világos. Hannától tudom, hogy a pécsi JPTE-nek van kifejezetten írástechnikai szemináriuma - most, hogy rákerestem, úgy tűnik, a pesti ELTÉ-n is létezik hasonló. Szóba jöhetnek még a fizetős újságírói és médiamunkás kurzusok, de az eredményt éppúgy nem garantálják, mint a hivatalos felsőoktatás. Az Ámerikában széles körben nyomatott "kreatív írás"mindkettőnél célirányosabb, "hülyeség nem akadály" alapú metodikája kész sémákat ad a leggyakoribb önkifejezési problémák megoldására - a jó hír az, hogy az ilyen módon megvásárolható tudás java olvasás útján is elérhető. Ez utóbbit nem lehet elég korán kezdeni, se elég sokat csinálni. Ha elég jó vagy angolból, vehetsz dobozos szoftvert is (elsősorban színdarab- és szkriptíráshoz), ami most még röhejesen hangzik, de a trendekkel nem lehet vitatkozni: a jövő a stack overflow alapú prózáé. smile

Ha már eleget olvastál, és írtál is ezt-azt, haszonnal forgathatod Moldova György Akit a múzsa fenéken csókolt című művét, ami bölcselet és kreatív írói workshop is egyben. Beszerzését az összes pályakezdőnek szoktam ajánlani - minden alkalommal találok benne valamit, amit legutóbb nem vettem észre.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Köszönöm közben egy fórumos kollégától is kaptam kis segítséget.Ezzel már elleszek.Kornya Zsoltnak meg valaki adja át hogyha hamarosan nem rak le valamit  az asztalra krán ügyileg akkor majd lehet hogy én megteszem és lepirítom az eddigi munkásságát:D

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Raywanhur: majd te megmondod neki, mondjuk a tizedik publikált novellád után. Csak tudd, hogy tőrösbotot meg buzogányt hord... és rosszabb napjain nem fárad azzal, hogy megkülönböztesse a tréfát a pökhendiségtől.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Hát ha végre előjönne valamivel én beáldozom magam és megfenyíthet.Egyébként már javában bujom a témát és azt kell hogy mondjam az eddigi sekélyes elképzeléseim az írásról közelebb álltak egy forgatókönyvíró munkájához.Viszont ez a scrip-t meg forgatókönyvírás határozottam tetszik.

Pelikán elvtárs,a nemzetközi helyzet egyre fokozódik!

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Zsolt nemrégiben (2011.06.28.) a következőket nyilatkozta az lfg.hu-n üzemelő Raoul Renier-fórumon:

Az egyetlen M*-könyv, amelynek a megjelenésére belátható időn belül esély van tőlem, a Kráni krónika kikerekítése, amely az eredeti kisregényt tartalmazná egy hasonló terjedelmű folytatással kiegészítve. Ez már nagyrészt készen van, és afféle búcsúnak szánom majd a M*-olvasóimtól, de pillanatnyilag nincs elég érzelmi energiám, hogy érdemben foglalkozzak vele.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Zsolt is gondolom Csanádszerűen megcsömörlött a világtól, vagy inkább a körülötte levő dolgoktól.!?

Mondjuk igazat adok neki, ha nem megy, ne erőltesse és hagyja abba akkor, amikor ő jónak látja. Másrészt, nekem valahogy Zsolttal kapcsolatban sosem voltak olyan nagyon jó tapasztalataim, legalábbis az ő Ynevje állt talán tőlem a legmesszebb. Bár a pasas egyéni stílusa a netes anyagaiban zseniális, olyan mint pl. a királyvíz csak éppen izlik is mikor megiszod.

András, ha az öregek nagyobbik része leáll, akkor szerinted kik a potenciális alapozómunkások a jelenlegi körből akikre számítanál hogy Ynev-letéteményes legyen?

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

@Tükörálarc: én is ezt szoktam nyilatkozni, ha valaki Zsoltról és a Kráni krónikák befejezésének esélyéről kérdez. Nem ez az első reményteljes mű, amit félbehagy, de - a korábbiakkal ellentétben - még nem tett le a befejezéséről: azokat a szövegeket, amiken érzelmileg végleg túllép, netes közkinccsé teszi.

@Morolla: Zsolt tavály január óta tartózkodik a M*-tól - nagyjából ugyanazért, amiért én tettem az ezredforduló után. Vannak kompromisszumok, amikre nem hajlik, változások, amikkel nehezen békél meg - ezek a problémák szintén ismerősek. Zsolt azon kevesek közé tartozik, akikből nem a M* csinált írót - ő csinált a M*-ból irodalmat, és sosem lehetett korlátok közé szorítani. A DV, a Valhallával ellentétben, nem is próbálkozik ilyesmivel: olyan feladatokkal bízza meg, amikben mindig is örömét lelte, és velem együtt várja a Zamsza új fordulatát.

Hogy mire képes - és létezik-e egyáltalán - új szerzői nemzedék, igazában csak most fog kiderülni. Az Inomi után maradt garnitúrára már, a 2009-es pályázat befutóira még nem alapozhatók hosszú távú tervek. A helyzetbe hozásuk és a személyes restanciák törlesztése a legtöbb, amit a regényképes szerzők momentán tehetnek.

 

Hozzászólás: Gáspár András írói fóruma #1

Ó, ez azt jelenti, hogy a Pokol második kötetéről (amire ugye az első kötet fülszövege vonatkozik, haha) le is tehetünk? Kár, mert a töredékek elvetemült figurái nagyon jók, illetve nekem Kornya Dél-Yneve is nagyon tetszik. a hegyományos elképzeléseknél szerintem sokkal jobb, hogy a Taba-el Ibara szinte teljesen elér a Gyűrűhegységéig, csak közben kősivataggá válik, ahol már inkább a Külső Tartományok befolyása az uralkodó, nem Pyarroné.