Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Tükörálarc írta:
Chevatas írta:

Esetleg A fekete sereg sorozat magyarul meg nem jelent köteteit nem tervezitek kiadni a sorozatban?

Két olyan fantasy-sorozat van, amelynek a folytatását, illetve újrakiadását a Delta már évek óta szeretné nyélbe ütni – nem a MesterMűvek keretein belül, hanem önállóan. Az egyik a Rúnalovagok-ciklus David Farlandtől, a másik a Fekete Sereg-ciklus Glen Cooktól. A „szeretné” ige ez esetben nem holmi méla vágyat takar: az elmúlt három évben a kiadó nem kevés pénzt és energiát fordított ennek a tervnek a valóra váltására. Az eredmény még mindig kétséges, pedig például Farlanddel még személyesen is igazán jó kapcsolatot sikerült kiépíteni. Erről oldalakat tudnék írni, de maradjunk annyiban, hogy a szerzői jogok világa gyakran oly szürreális, hogy egy Salvador Dalí-festmény elbújhatna mellette. Csak annyit mondhatok, hogy a szándék továbbra is megvan, és ha a megvalósítás valahol falba fut, akkor nem adjuk fel, hanem igyekszünk más megközelítést keresni.

Én speciel a "rúnalovagok" sorozatot nem ismerem (A Fekete Sereget viszont nagyon szeretem és én is örülnék a folytatásnak). Valaki fel tudná vázolni miféle? Boltban/antikváriumban már láttam belőle de eddig "tucatfantasynak" skatulyáztam be (elnézést ha valakit sértek ezzel, igazából átl. már önvédelemből is félek megismerni új sorozatokat, mert így is alig bírok mindent elolvasni amit szeretnék).

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Caius írta:

Én speciel a "rúnalovagok" sorozatot nem ismerem (A Fekete Sereget viszont nagyon szeretem és én is örülnék a folytatásnak). Valaki fel tudná vázolni miféle?

Ajánlom Noro kritikáját az első részhez: http://moly.hu/konyvek/david-farland-the-sum-of-all-men

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Caius írta:

Én speciel a "rúnalovagok" sorozatot nem ismerem (A Fekete Sereget viszont nagyon szeretem és én is örülnék a folytatásnak). Valaki fel tudná vázolni miféle?

Cirka fél éve nyaggatom az egyik Tükörálarc kollégámat, akinek a Rúnalovagok az egyik kedvenc fantasy-ciklusa, hogy ugyan már, üssön össze róla egy alapos ismertetőt. Tegnap személyesen is találkoztunk a debreceni beszélgetésen. A te érdeklődésed talán megadja neki a kellő inspirációt, hogy végre-valahára billentyűzetet ragadjon. wink

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Elolvastam a Haldokló Földet, szerintem egy kicsivel jobb mint a Rhialto, a csudálatos.
Nekem igazából két problémám van Vance írásaival nevezetesen, hogy számomra kissé túl fantasztikusak és kevés bennük az izgalom, bár mindezekért kárpótolnak a gyönyörű leírásai és az olvasmányossága.
Azt hiszem számomra egyszerre csak kis adagban lesz fogyasztható Vance, úgyhogy pihentetem is egy kicsit a két Cugel kötet beszerzése előtt.
Van valami amit nem értek, több helyen is olvastam, hogy ezeket az írásokat S&S-nek titulálják, pedig szerintem nem túl sok közös vonás van, az egy Ulan Dhor-t kivéve, ami pedig tőről metszett S&S.
Nektek mi a véleményetek erről?

"-Próbálsz úgy írni mint a magazinbeli fickók?"(Tevis Clyde Smith)
-A pokolba, dehogy!
-Próbáljanak ők úgy írni ahogy én!"(Robert E. Howard)
(The Whole Wide World)

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Imi írta:

Van valami amit nem értek, több helyen is olvastam, hogy ezeket az írásokat S&S-nek titulálják, pedig szerintem nem túl sok közös vonás van, az egy Ulan Dhor-t kivéve, ami pedig tőről metszett S&S. Nektek mi a véleményetek erről?

A sword & sorcery fogalmát Fritz Leiber alkotta meg, mikor azonban Lin Carter átvette tőle, válogatás nélkül ráhúzta minden olyan írásműre, ami egy fiktív világban játszódott és volt benne mágia – még A Gyűrűk Urára is. A fogalmak azóta sokat tisztultak, de Carter mindent-bele-a-kondérba gyakorlata időnként még most is visszajár kísérteni.

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Hát ez a Carter elég következetlen szerkesztő volt.

Esetleg ha valamikor lenne kedved meg időd nem dobnál össze egy ismertetőt a S&S-ről?
Mert ugyan ha olvasom felismerem, de igazából megfogalmazni nem tudnám és szívesen olvasnám egy igazi szakértő ismertetőjét.

"-Próbálsz úgy írni mint a magazinbeli fickók?"(Tevis Clyde Smith)
-A pokolba, dehogy!
-Próbáljanak ők úgy írni ahogy én!"(Robert E. Howard)
(The Whole Wide World)

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Imi írta:

Hát ez a Carter elég következetlen szerkesztő volt.

Hiányzott az irodalomelméleti képzettsége, alapvető fogalmakkal nem volt tisztában. A pulp-korszakban kivirágzó népszerű fantasztikum teoretikusainak első nemzedéke a fandomból és / vagy a szakmából emelkedett ki, mindenféle akadémikus háttér nélkül. Egyesek ezt autodidakta módon pótolni tudták – például James Blish –, de ők inkább szabályt erősítő kivételek voltak. Persze az se jó, ha valaki kizárólag akadémikus oldalról közelíti meg a zsánerirodalmat, mert abból meg többnyire alultájékozott sznob majomkodás lesz. Az ideális megoldás, ha a szerkesztő / kritikus ötvözni tudja magában a kettőt.

Imi írta:

Esetleg ha valamikor lenne kedved meg időd nem dobnál össze egy ismertetőt a S&S-ről? Mert ugyan ha olvasom felismerem, de igazából megfogalmazni nem tudnám és szívesen olvasnám egy igazi szakértő ismertetőjét.

Válasz itt.

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Végre, a szakdoga mellett jutott egy kis időm olvasni, úgyhogy nekiálltam a Vance kötetnek. Mit ne mondjak eddig baromi jól szórakozok, bár maga stílus is legalább olyan szórakoztatott, mint a karakterek, meg a cselekmény.
El tudom képzelni, ahogy Vance magában kuporogva nevetgél, miközben írja a történeteit.
Amúgy kissé hektikusnak tűnik a stílus, de még nem akarok korai ítéletet mondani. Egyelőre tetszik, a sok komor írás között jól esik néha ilyet is olvasni.  smile

"To me a book is a message from the gods to mankind; or, if not, should never be published at all."
- Aleister Crowley

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Ha már szó van róla: a Rhialto, a csudálatos nagyon szórakoztató olvasmány, s mindamellett igazi ötletgyűjtemény (szerepjátékhoz remek alapanyag). Csodálom Vance-t a hatalmas fantáziájáért. Mindemellett számomra továbbra is a Cugel-történetek viszik a prímet. smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Tükörálarc írta:
Caius írta:

Én speciel a "rúnalovagok" sorozatot nem ismerem. […] Valaki fel tudná vázolni miféle?

Cirka fél éve nyaggatom az egyik Tükörálarc kollégámat, akinek a Rúnalovagok az egyik kedvenc fantasy-ciklusa, hogy ugyan már, üssön össze róla egy alapos ismertetőt. […] A te érdeklődésed talán megadja neki a kellő inspirációt, hogy végre-valahára billentyűzetet ragadjon. wink

Jó, jó, ne tessék engemet szekálni, kérem! Erőgyűjtésnek bevágtam egy csülkös pacalt sült kolbásszal, és már itt is vagyok…

http://moly.hu/system/covers/big/covers_218104.jpg?1373850258

DAVID FARLAND: RÚNALOVAGOK
ismertető

Lehet szidni L. Ron Hubbardot a szcientológia miatt, ám az kétségtelen, hogy a népszerű fantasztikus irodalomért kevesen tettek többet, mint ő a Writers of the Future (A jövő írói) alapítvánnyal. És mielőtt valaki a híres Clarion-műhellyel riposztozna, szeretnék rámutatni, hogy az kőkeményen fizetős buli, egyre markánsabb ideológiai színezettel, míg a Writers of the Future minden világnézeti elvárástól mentesen biztosít pénzt és publicitást a tehetséges kezdő szerzőknek. Huszonöt éve még ilyennek minősült a mormon vallású Dave Wolverton is Utah államból, aki nem csupán a fődíjat nyerte el 1987-ben, hanem később elbírálóként és szerkesztőként is dolgozott az alapítványnak. Wolverton eredetileg SF-írónak indult, aztán pedig belekóstolt a történelmi kalandregény zsánerébe is, a legnagyobb sikert azonban a fantasy terén kifejtett munkássága hozta meg neki, amit eredetileg amolyan melléküzemágnak szánt, még külön szerzői álnevet is kreált hozzá magának: a David Farlandet. Legismertebb műve a Runelords-ciklus, amit nálunk „Rúnalovagok” címmel magyarítottak.

Érdekes sorozat ez: bár a hangulata teljesen más, koncepciójában a gondolatkísérletes kemény SF-t idézi. Ennek a művelői ugye fölvesznek pár egyszerű premisszát, aztán következetesen végiggondolják alkalmazásának lehetséges következményeit, és a szigorú láncban végigfűzött variációk és kombinációk vázára építik fel a háttérvilágot meg a cselekményt. Asimovra tessék itt gondolni a robotika meg a pszichohistória törvényeivel, vagy Poul Anderson világépítkezésére, ahogy koherens természettudományos alapon kidolgoz egy-egy bolygót bioszférástul-mindenestül, majd ebből projektálja a rajta kialakult társadalmat. Rettentő munkaigényes módszer, de megvan az az előnye, hogy egy idő után szinte magától halad előre, ráadásul mintegy melléktermék gyanánt szállítja a szerzőnek a kiaknázható konfliktusokat és cselekményelemeket. Farland a Rúnalovagok-ciklusban ezt a metódust nem a kemény SF, hanem a hősi fantasztikum eszköztárával ötvözte, valahogy olyasformán, de sokkal gazdagabban kibontva, mint Larry Niven a Nem sokkal a vége előttben (Not Long Before the End). Az eredmény ennek következtében egyszerre tűnik hagyományosnak és rendhagyónak.

Kezdjük mindjárt a társadalom alapjául szolgáló feudális rendszerrel! Eddig semmi újdonság: földbirtokosok, kereskedők, parasztok. Ezt a képletet Farland mesterien variálja össze az általa kreált rúnamágiával, ami úgy működik, hogy egyes emberek alapvető képességeit – az erejüket, az ügyességüket, a látásukat-hallásukat, stb. – mágikus úton áthelyezik más személyekbe. A képességet átruházó fél számára a folyamat nem végzetes (jobb esetben), viszont elveszíti az adományát, ami ezután az átvevő felet, a rúnaurat gazdagítja. A kettejük közt létrejövő szerződés alapértelmezésben feudális jellegű: rendkívül fontos az érzelmi-személyes kötődés, és a rúnaúr köteles gondoskodni az elkötelezettről. Ez utóbbi már csupán azért is ajánlatos, mert ha az elkötelezett elhalálozik, a rúnaúr nyomban elveszti a tőle kapott adományát…

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/3c/The_Runelands_Brotherhood_of_the_Wolf_Cover.jpg

Képzeljünk tehát el egy olyan világot, ahol a jobbágy ilyen adományban róhatja le az adóját; ahol a bűnözőket büntetésből egy-egy alapvető képességük elvesztésére ítélik; ahol egy közönséges katona nem sokra megy egy adományos harcossal szemben, aki hat-hét felnőtt férfi erejével és ügyességével bír. Olyan narratív közeg ez, ahol – a hősi fantasztikum legjobb hagyományai szerint – a királyok harcolnak és a seregek nézik; és ebbe nem lehet belekötni a prózai realizmus jegyében, mivel a szerző által fölfektetett törvényszerűségek értelmében itt ez teljesen logikus és ésszerű.

Természetesen vannak olyanok, akik kényszerrel vesznek rá másokat, hogy ruházzák át rájuk valamely képességüket. Őket hívják farkasuraknak, és amellett, hogy a társadalom morálisan elítéli őket, még a szabad lovagok rendjével is számolniuk kell. Ezek a harcosok felmondták hűbéruruknak szóló esküjüket, hogy az olyan igazságtalanságok ellen küzdjenek, mint amit például a farkasurak képviselnek. Aztán itt vannak az eskütevő rúnaurak, akik szigorú fogadalmat tesznek, hogy sem erőszakkal, sem pénzért nem szereznek adományokat, az önként felajánlottakat pedig kizárólag nemes célra használják.

Különleges még a naplók szerepe, akik elmeadományt cserélnek egymással. Ezáltal mindkét fél tudatában van annak, hogy mi történik a másikkal. A naplók rendjének célja saját bevallásuk szerint egy világkrónika létrehozása (nagyurak és uralkodók mellé osztják be őket), ámbátor ennek kapcsán néhányan táplálnak bizonyos kételyeket…

A rúnamágia mellett létezik az elemi mágia is, ugyanolyan szigorú következetességgel felépítve. Ennek a művelői nagyon kevesen vannak, és mindig egy-egy őselemet szolgálnak (föld, víz, tűz, levegő), amelyhez idővel egyre jobban hasonulnak mind viselkedésükben, mind cselekedeteikben. Aki nem igazodik a választott eleméhez, akár a hatalmát is elveszítheti. Egy perzselő (tűzvarázsló) számára például nem számít az élet, csak a pusztítás, szemben egy földőrzővel (földmágussal), akinek minden élet szent, legyen az állati, növényi, vagy emberi.

Ebben a világban játszódik Gaborn Val Orden története, aki észak egyik leghatalmasabb uralkodójának örököse. Az első könyv kezdetén koronahercegként indul útnak, hogy dinasztikus szövetségre lépjen egy másik királysággal, amit a két trónörökös egybekelése pecsételne meg. Ám a békés utazást megzavarja egy rivális déli király támadása, aki nem más, mint a legendás farkasúr, Raj Ahten. Ahogy a herceg újabb és újabb kalandokba bonyolódik, rájön, hogy messze nem Raj Ahten a legnagyobb problémája. Az emberiséget ugyanis egy sokkal veszedelmesebb ellenség fenyegeti: a földmély szülöttei, a férgek…

A szpojlerezést ezen a pontot abba is hagynám, vállalva a kockázatot, hogy ha nem mondok semmi további konkrétumot, akkor kissé közhelyes leszek. Szóval a történet végig fordulatos és izgalmas, a szereplők kidolgozottak, könnyen a helyükbe képzelheti magát az olvasó. És a cselekmény pörgetése mellett Farland mindig fölvet elgondolkodtató kérdéseket, az uralkodás mibenlétének boncolgatásátől kezdve egészen addig, hogy etikus lépés-e az ellenség elkötelezettjeinek halomra mészárlása. Összességében véve ajánlott olvasmány minden fantasy-kedvelőnek.

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Köszönöm szépen az ismertetést! Engem meggyőzött, teszek vele egy próbát.  smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

1.) Én is szeretném megköszönni ezt a kis kedvcsinálót! Az utóbbi időben DragonLancen kívül mást nemigen olvastam, elszoktam más fantasytől. Viszont a leírás alapján nagyon meghozta a kedvemet Tükörálarc a rúnalovagokhoz. smile Alig várom, hogy a kiadó elkezdje/újrakiadja a sorozatot!

2.)

Tükörálarc írta:
Caius írta:

Én speciel a "rúnalovagok" sorozatot nem ismerem (A Fekete Sereget viszont nagyon szeretem és én is örülnék a folytatásnak). Valaki fel tudná vázolni miféle?

Cirka fél éve nyaggatom az egyik Tükörálarc kollégámat, akinek a Rúnalovagok az egyik kedvenc fantasy-ciklusa, hogy ugyan már, üssön össze róla egy alapos ismertetőt. Tegnap személyesen is találkoztunk a debreceni beszélgetésen. A te érdeklődésed talán megadja neki a kellő inspirációt, hogy végre-valahára billentyűzetet ragadjon. wink

Ezekszerint több Tükörálarc vagy? yikes big_smile Vagy 1 felhasználónevet használnak többen? Nem értem... big_smile

Zack Fair
'Embrace your dreams. And, whatever happens, protect your honor...'

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Az MM műhely tagjai osztoznak a közös nick-en.

"To me a book is a message from the gods to mankind; or, if not, should never be published at all."
- Aleister Crowley

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

br0xxigar írta:

Ezekszerint több Tükörálarc vagy? yikes big_smile Vagy 1 felhasználónevet használnak többen? Nem értem... big_smile

A MesterMűvek-műhely egy szabadúszókból álló alkotóközösség, amely partneri viszonyban van a DeltaVision kiadóval. Tükörálarc egy kollektív nick, amit a műhelytagok használnak ezen (és csak ezen) a felületen. Mivel elég sokan vagyunk, ha mindenki a saját személyes nickjén szólna hozzá, az olvasók nem tudnák számon tartani és nyomon követni, hogy ki mikor nyilatkozik a műhely nevében.

[EDIT] A Tükörálarcok nem állnak a kiadó alkalmazásában: adott esetben egyéni szerződések alapján dolgoznak a DV-nek, de a munkájukat saját maguk szervezik meg a műhely keretein belül, amit Kornya Zsolt (Raoul Renier) vezet. A Rúnalovagok-ciklus, amit a DV-nek föltett szándéka újra kiadni és végigvinni, persze nem a MesterMűvek sorozatban fog megjelenni (amelynek a profiljába nem férnek bele a nagy összefüggő regényciklusok), de mi ettől még szeretjük és örömmel nyújtunk róla tájékoztatást. smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Köszönöm az ismertetőt, megmondom őszintén eddig nem nagyon érdekelt ez a sorozat, de most megjött hozzá a kedvem, úgyhogy az első résszel majd tuti megpróbálkozok.


Tükörálarc írta:

Farland a Rúnalovagok-ciklusban ezt a metódust nem a kemény SF, hanem a hősi fantasztikum eszköztárával ötvözte, valahogy olyasformán, de sokkal gazdagabban kibontva, mint Larry Niven a Nem sokkal a vége előttben (Not Long Before the End).

Jujj én ezt nagy szerencsétlenségemre olvastam, ennél erőltetettebb, unalmasabb sz@rral még nem találkoztam.
Ez valami anti-S&S vagy mi akar lenni és erősen érezni rajta, hogy szeretné kigúnyolni a zsánert, de szerintem csak saját magát sikerül vele nevetségessé tennie, mert írói tehetsége feleannyi sincs mint a legrosszabb S&S írónak.

"-Próbálsz úgy írni mint a magazinbeli fickók?"(Tevis Clyde Smith)
-A pokolba, dehogy!
-Próbáljanak ők úgy írni ahogy én!"(Robert E. Howard)
(The Whole Wide World)

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Imi írta:

Jujj én ezt nagy szerencsétlenségemre olvastam, ennél erőltetettebb, unalmasabb sz@rral még nem találkoztam. Ez valami anti-S&S vagy mi akar lenni és erősen érezni rajta, hogy szeretné kigúnyolni a zsánert, de szerintem csak saját magát sikerül vele nevetségessé tennie, mert írói tehetsége feleannyi sincs mint a legrosszabb S&S írónak.

Mármint a Nem sokkal a vége előttre gondolsz, ugye? Niven egész jó SF-író, de a humor tényleg nem a legerősebb oldala, és amikor a Beowulf Shaeffer-novellákban használt munkamódszerét megpróbálta a sword & sorceryre alkalmazni, az eredmény valóban vitatható lett. Nem minden fantasztikus író mozog otthonosan minden fantasztikus zsánerben; a Malachia Tapestry is elég kínosan sült el, amikor Aldiss az epikus fantasyvel kísérletezett.

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Köszönöm szépen a tájékoztatást, most már tiszta a kép. smile

Zack Fair
'Embrace your dreams. And, whatever happens, protect your honor...'

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

A változatosság kedvéért ezúttal is én lelkendezek elsőként egy sort, hogy felkerült a közelgő OSC kötet borítója (és még tetszik is!), arról nem is szólva, hogy szép méretes kötet lesz. smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Tükörálarc írta:
Imi írta:

Jujj én ezt nagy szerencsétlenségemre olvastam, ennél erőltetettebb, unalmasabb sz@rral még nem találkoztam. Ez valami anti-S&S vagy mi akar lenni és erősen érezni rajta, hogy szeretné kigúnyolni a zsánert, de szerintem csak saját magát sikerül vele nevetségessé tennie, mert írói tehetsége feleannyi sincs mint a legrosszabb S&S írónak.

Mármint a Nem sokkal a vége előttre gondolsz, ugye? Niven egész jó SF-író, de a humor tényleg nem a legerősebb oldala, és amikor a Beowulf Shaeffer-novellákban használt munkamódszerét megpróbálta a sword & sorceryre alkalmazni, az eredmény valóban vitatható lett. Nem minden fantasztikus író mozog otthonosan minden fantasztikus zsánerben; a Malachia Tapestry is elég kínosan sült el, amikor Aldiss az epikus fantasyvel kísérletezett.

Igen-igen, arra.

Nekem is tetszik a Bűvölet borítója.

"-Próbálsz úgy írni mint a magazinbeli fickók?"(Tevis Clyde Smith)
-A pokolba, dehogy!
-Próbáljanak ők úgy írni ahogy én!"(Robert E. Howard)
(The Whole Wide World)

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Nekem is tetszik a Bűvölet borítója. És külön örülök, hogy idén (?  smile )  megjelenik még egy fantasy Orson Scott Cardtól. "A kegyelem ára" nekem nagyon tetszett, kiváncsi vagyok tudja-e tartani ez is a lécet, amit nem lesz egyszerű megugrania. (csak egy negatívabb megjegyzés... bocsánat, ha rosszul emlékszem és keverem most egy másik könyvvel de úgy emlékszem a "kegyelem ára" elég sok elgépelést tartalmazott. Ha jól emlékszem akkor remélem ez most nem lesz jellemző.)

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Caius írta:

Nekem is tetszik a Bűvölet borítója. És külön örülök, hogy idén (?  smile )  megjelenik még egy fantasy Orson Scott Cardtól. "A kegyelem ára" nekem nagyon tetszett, kiváncsi vagyok tudja-e tartani ez is a lécet, amit nem lesz egyszerű megugrania. (csak egy negatívabb megjegyzés... bocsánat, ha rosszul emlékszem és keverem most egy másik könyvvel de úgy emlékszem a "kegyelem ára" elég sok elgépelést tartalmazott. Ha jól emlékszem akkor remélem ez most nem lesz jellemző.)

Ez simán eléri annak a színvonalát. Bár nehéz lenne összehasonlítani.
És nagyon remélem rosszul emlékszel. Én nem emlékszem benne sok elgépelésre, de persze az ördög sosem alszik.  Talán olvassuk újra mindketten. smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Nemrég olvastam újra...rosszul emlékszel... smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

ati írta:

Nemrég olvastam újra...rosszul emlékszel... smile

Olyat is szoktam.  smile  De akkor nagyon sajnálatos. Mármint nem az ha rosszul emlékszem.  smile
Én is megnézem ezt akkor....

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Bocsi!!!Ezt Caiusnak írtam aki azt írta ha jól emlékszik elég sok elgépelés volt a Kegyelem Árában...Tehát jelentem most olvastam egy hónapja és nem így van smile

 

Hozzászólás: MesterMűvek - Fantasy

Akkor elnézést kérek, bocsánat! Legyen ezt a kötet is éppen olyan jó! smile