"Elhihetitek nekem, az öregembernek. Lehet, hogy már most is édesnek tartjátok az életet, de higgyétek el, ha a halál közel jár, akkor válik kibírhatatlanul kívánatossá. Ha túlélitek, minden szépség és öröm megsokszorozódik, a napfény, a szél, a jó bor, egy nő ajka, egy gyerek nevetése."

- David Gemmell

David GemmellGemmell 1948-ban született Londonban. Még iskoláskorában ismerkedett meg J. R. R. Tolkien A hobbit c. regényével, amikor egyik tanára felolvasta a könyvet az osztálynak. Akkor kedvelte meg Tolkien műveit és a fantasy műfaját. Tizenhat évesen iskolai tanulmányait kénytelen volt megszakítani, kétkezi munkásként és kocsmai kidobóemberként dolgozott a londoni Soho bárjaiban. Tehetsége volt az íráshoz, így később szabadúszó riporterként dolgozott a The Daily MailDaily Mirror és a The Daily Express újságoknak is.

1976-ban a 28 éves David Gemmell hátfájási panaszokkal orvoshoz fordult. Az előzetes vizsgálatok alapján felmerült a rák betegség esélye, így további részletes vizsgálatokra volt szükség. Ez idő alatt, - hogy a félelem és bizonytalanságtól elvonja figyelmét - egy történet írásába kezdett, ami lehetséges betegségének metaforája lett. A történet egy elkeseredett és egyenlőtlen heroikus küzdelemről szólt: a támadó nadír hordák a rákot jelképezték, a velük szemben álló erőd, Dros Delnoch, pedig ő maga volt. A regény befejezésével megvárta a vizsgálati eredményeket, és a befejezést ez alapján írta meg. A vizsgálatok végül is kizárták a betegséget, de megszületett a „Legenda” vázlata. Gemmell azonban nem tartotta jónak, így nem is foglalkozott a publikálással. Végül egy barát biztatására, - aki olvasta a vázlatot - átírta és a Century könyvkiadónak eladta a kiadási jogokat 1982-ben.

A kiadó végül 1984-ben adta ki a regényt, ami hatalmas sikert aratott. A könyv gyorsan az eladási listák élére került, és Gemmell egy csapásra ismert és elismert fantasy íróvá vált.

2006-ban egy alaszkai utazáson rosszul lett, haza utazott Angliába, ahol szívműtétet végeztek rajta. Néhány nap után haza térhetet otthonába és folytathatta az írást. Hét évvel ezelőtt, 2006. július 28-án - nem sokkal 58. születésnapja előtt - írás közben halt meg szívkoszorúér szűkületben22 éves írói pályáfutása alatt 30 regényt írt. 

(forrás: wikipédia)

Ezen a hétvégén szeretnénk leróni tiszteletünket munkássága előtt. 2013. július 26. és 29. között minden Delta Vision és Cherubion könyvre 15 helyett 35% kedvezményt adunk, ha a megrendelés legalább egy David Gemmell kötetet is tartalmaz.