Üdvözlünk a Delta Vision kiadó honlapján!

Kosár

Skip to Main Content »

M. R. James: Szellemjárás Angliában

M. R. James: Szellemjárás Angliában

Készleten

Normál ár: 2990 Ft

Kedvezményes ár: 2542 Ft

Részletek

Az angol természetfölötti irodalmat Magyarországon kevésbé ismerik az amerikainál, talán mert nem annyira harsány és hatásvadász.

Egyik legnagyobb mestere Montague Rhodes James volt, ez a derűs kedélyű cambridge-i tudósember, aki elsősorban barátai szórakoztatására írta elbeszéléseit, minden évben egyet, karácsonyesti felolvasásra. Ő teremtette meg a régiségbúvár rémtörténet hagyományát, melynek fókuszában többnyire valamely titokzatos múltbéli relikvia áll, hősei pedig nem rettenthetetlen kalandorok, hanem – a szerzőhöz hasonlóan – tudósok és talányok megfejtői.

Ezek a gazdag kultúrtörténeti összefüggésbe helyezett novellák nem sokkolják véres jelenetekkel az olvasót, inkább a képzelőerejére hagyatkoznak: a feszültség lassan, fokról fokra növekedik bennük, az egymást követő baljós epizódokból táplálkozva. A tetőpont azonban sohasem marad el, és óhatatlanul megrázó erejű: James démonai és szellemei felfoghatatlanul gonoszak és idegenek, a velük való szembesülés kitörölhetetlen nyomot hagy a hősökben.

James műveit számtalanszor adaptálták filmre, televízióra, színpadra és hangoskönyvre, olyan színészek közreműködésével, mint Christopher Lee. Angliában a patinás egyetemi kiadók gondozásában jelennek meg, tanulmányokat írnak róluk, a szövegekkel filológusok foglalkoznak. Magyar nyelven ez az első önálló kötete, melyet függelékkel és bőséges jegyzetapparátussal ellátva bocsátunk az olvasóközönség elé, minden elbeszéléshez külön bevezetőt mellékelve.

"Dr. James, könnyed stílusa dacára, a legdöbbenetesebb formában idézi föl bennünk a félelmet és a borzadályt, s e sötét irodalmi tartományban kétségkívül egyike azon keveseknek, akik valódi alkotóerővel bíró mesterként fognak állni az utókor előtt."

H. P. Lovecraft

Tartalomjegyzék:

Előszó
Elrabolt szívek
Alberic kanonok metszetkönyve
A rézkarc
A kőris
A tizenhármas szoba
Magnus gróf
Csak fújd meg sípod, s én tüstént jövök, fiam
A steinfeldi apát kincse
Iskolapélda
A barchesteri katedrális padjai
A rózsalugas
A Middoth traktátum
A rúnák idézése
A Martin-zug

Függelék

Salamon és a démonok
Salamon király testamentuma
A pókok menete
Éjszaka a kápolnában
Meg Gaffaw tragédiája

Megjelenés: 2012.08.29.
Kiadó: Delta Vision
Szerző: M. R. James
Fordító: Csigás Gábor, Juhász Viktor, Kornya Zsolt, Körmendi Ágnes, Sárközi Gergely, Sellei György
Borítófestő: Odegnál Róbert
Terjedelem: 376 oldal
ISBN szám: 978 615 5161 02 5
Kötés: kartonált
Nyelv: magyar

Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.

 1. Hangulatos, klasszikus rémtörténetek írta Razor

  Változnak a szokások, változik az ízlés, szokták mondani nagy bölcsen az emberek. Épp emiatt James történetei sem hatnak olyan rémisztően az olvasóra, mint tehették az egykoron. Ettől függetlenül nagyon élveztem a kötetet, mindig volt valami – a rejtélyes történések, a „nyomozások” vagy maga a helyszín – ami megragadta a figyelmem.
  Magáról a kiadásról csak pozitívumokban tudok beszélni. A lábjegyzetek sokat segítettek a megértésben, ill. a függelék is nagyon érdekes volt. Itt kapott helyett az „Éjszaka a kápolnában” c. történet is, ami nem túl rémisztő volta miatt másképp nem kerülhetett volna ebbe a válogatásba, holott kár lett volna kihagyni.

 2. Könyvismertető írta profunduslibrum.blogspot.hu

  A kötetben olvasható írások mindegyike nagyjából azonos - magas - minőséget hoz. Mindre jellemző, hogy komótosan van felépítve a cselekmény valamirevaló akció nélkül, szóval a pörgősebb könyvek tisztelői talán nem találják meg benne a számításukat, ám a viktoriánus romantika, a gótika kedvelői nem csalódhatnak. A művek megértéséhez (teljes pompájában való élvezetéhez) jelentős - iszonyúan nagy! - háttértudásra lenne szükség (főleg vallási és kultúrtörténeti témában), de a könyvben található - kb. - 300 (néhol igencsak hosszú) szerzői, fordítói és szerkesztői lábjegyzet nagyban megkönnyíti a könyv megértését.

  Teljes ismertető:
  http://profunduslibrum.blogspot.hu/2012/04/m-r-james-szellemjaras-angliaban.html


Értékelje a terméket!

Csak regisztrált felhasználók írhatnak értékelést. Kérjük, jelentkezzen be, vagy regisztráljon!